wtorek, 31 maja 2016
Wyżywienie
Auschwitz-Birkenau był obozem, w którym ludzie często tracili życie przez zbyt ciężką pracę, obciążającą wycieńczone organizmy. Aby można było pracować tak, jak wymagano, więźniowie powinni otrzymywać odpowiednie wyżywienie. Oczywistym faktem jest to, że tak się nie działo...
Oto "jadłospis" przeciętnego więźnia:
♦ rano pół litra czarnej kawy, która z kawą miała mało wspólnego. Gotowano ją z namiastki kawy albo wywaru z ziół. Najczęściej nie słodzono tych płynów.
♦ na obiad podawano zupy. Cztery razy w tygodniu była zupa z bardzo małą ilością mięsa, a trzy razy w tygodniu podawano bezmięsną zupę jarzynową (jarzyna= brukiew) . Składnikami takich zup były: mąka żytnia, pęczak, kasza jaglana i brukiew.
♦ na kolację więźniowie dostawali 300 g chleba i 25 g margaryny, kiełbasy lub sera. Chleb przeznaczony był także do spożycia rano, ale mało więźniów zdobywało się na taki wysiłek, jakim było zostawienie jedzenia na później. Większość spożywała chleb na kolację, pragnąc choć na chwilę zaspokoić głód.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
10 pkt
OdpowiedzUsuńw dzisiejszych i tamtych czasach za takom ilość jedzenia nie przeżył.i to jeszcze pracując jak niekiedy zaras po obiedzie jestem głodny.żal mi tych ludzi.ale mogli im dawać więcej jedzenia.
OdpowiedzUsuń10 pkt
UsuńTo jest coś okropnego ! . Traktowali ludzi gorzej niż zwierzęta. To jest nie do uwierzenia w szczególności , że w dzisiejszych czasach kompletnie nie zdajemy sobie sprawy i wartości rzeczy które w tedy były tylko marzeniem .
OdpowiedzUsuń